Eén op de drie vrouwen wereldwijd krijgt te maken met geweld. Om aandacht te vragen voor deze mensenrechtenschending van ongekende proporties, is 25 november benoemd als Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Die dag is de aftrap voor een 16-daagse campagne van wereldwijde acties, gecoördineerd door UN Women, die tot 10 december zal duren. Deze internationale campagne heet “Orange the World: Stop Geweld tegen Vrouwen en Meisjes”. Meer dan negentig landen doen mee. De kleur oranje staat daarbij symbool voor een zonnige toekomst vrij van geweld tegen vrouwen.

UN Women NC Nederland: actie in Amsterdam en Den Haag

Nederland doet dit jaar ook mee aan Orange the World! Het Nederlandse Nationaal Comité van UN Women zal op 25 november op de centrale stations in Amsterdam en Den Haag actie voeren om aandacht te vragen voor deze schending van mensenrechten en fondsen te werven voor de wereldwijde inzet van UN Women om geweld tegen vrouwen te stoppen. Met wetgeving om vrouwen te beschermen, instanties die vrouwen helpen hun leven weer op te bouwen en een omvattende inzet op preventie kan geweld tegen vrouwen een halt toegeroepen worden. Helaas is het geld dat daarvoor beschikbaar is lang niet toereikend.

Oproep aan gemeenten: word Safe City

Omdat geweld tegen vrouwen en seksuele intimidatie ook in Nederland een groot probleem is, roept UN Women NC Nederland alle gemeenten op om ‘Safe City’ te worden. Een Safe City is een gemeente waarin maatregelen worden genomen om te zorgen dat vrouwen en meisjes veilig zijn voor seksuele intimidatie en geweld op straat, in het OV, op school, in parken en in uitgaansgelegenheden. Komend jaar zal UN Women NC Nederland gemeenten daarvoor instrumenten bieden en helpen bij het uitwisselen van expertise tussen Nederlandse gemeenten en Safe Cities wereldwijd.

Het EYE in Amsterdam en Fort Zoutman op Aruba kleuren oranje

Inmiddels vast onderdeel van Orange the World is dat overal ter wereld overheden een belangrijk gebouw of ander landmark oranje uitlichten op 25 november. Voorgaande jaren bijvoorbeeld de Sfinx in Egypte, de Niagara falls, de Brandenburger Tor en vele paleizen en presidentiële gebouwen. In meer dan negentig landen laten overheden op die manier zien dat zij zich willen inzetten tegen geweld tegen vrouwen. Op uitnodiging van UN Women NC Nederland zullen de overheden van Nederland en Aruba dit jaar ook deelnemen. In Nederland zullen Ministers Ploumen en Bussemaker op 24 november om 21.00 het EYE in Amsterdam oranje uitlichten, en op 25 november om 18.00 (lokale tijd) zal Minister Hooyboer-Winklaar datzelfde doen met Fort Zoutman in Oranjestad.