Het is bijna zover, 25 november is de United Nations International Day for the Elimination of Violence against Women. Om een statement te maken tegen seksueel geweld, zullen meerdere gebouwen in verschillende landen oranje worden gekleurd. Zestien dagen lang zal er actie worden gevoerd om dit thema onder de aandacht te brengen. Ook in Nederland doen wij mee aan Orange The World. Rotterdam zal de Erasmusbrug oranje kleuren en daarmee een statement maken tegen seksueel geweld.

Thema 2017: vrouwen in een kwetsbare situatie
UN Women, de VN-organisatie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid, leidt de wereldwijde campagne ‘Orange the World’. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. Dat zijn ruim meer dan een miljard vrouwen en meisjes. Op 25 november wordt hier aandacht voor gevraagd. Dit jaar is daarbij speciale aandacht voor vrouwen in kwetsbare omstandigheden, waaronder vluchtelingen- en migranten vrouwen, inheemse vrouwen en vrouwen die het slachtoffer zijn van oorlogen en natuurrampen. Deze vrouwen staan bij uitstek bloot aan fysiek en seksueel geweld en hebben de minste mogelijkheden om uit deze situatie te ontvluchten.

Meer dan honderd landmarks oranje
Het oranje uitlichten van gebouwen of andere landmarks is een vast onderdeel van Orange the World. In 2016 deed een recordaantal landen mee; 105. Dit jaar worden het naar verwachting nog meer, waaronder de piramides in Egypte, de Brandenburger Tor in Duitsland, de Niagara Falls in Canada, de Tafelberg in Zuid-Afrika én de Erasmusbrug in Rotterdam.

Wereldwijde actie, ook in Nederland
Maatschappelijke organisaties voeren over de hele wereld op ludieke wijze actie in de ’16 Dagen van Actie’; van sportevenementen tot muurschilderingen en van flashmobs tot fietsoptochten. De kleur oranje staat centraal, als symbool voor een zonnige toekomst zonder geweld. Ook in Nederland doen meerdere organisaties mee. Zo organiseert Zonta Rotterdam (serviceclub voor vrouwenrechten) een straatactie voorafgaand aan het oranje uitlichten van de Erasmusbrug, en vraagt Emancipator (organisatie voor mannen en emancipatie) aandacht voor het bestrijden van geweld met onder andere een flashmob in Amsterdam.

Belangrijk: Deel foto’s, berichten en video’s over hoe de wereld oranje kleurt op Facebook en Twitter door gebruik te maken van de hashtag #orangetheworld en #16days.