In het najaar van 2016 zat ik in de trein naar Tilburg na een teamgesprek op werk. Het was al vrij laat en ik zat in mijn eentje in de coupé. Op station Breda stapte er een man in die naast mij kwam zitten. Dit vond ik al een beetje raar, aangezien de hele coupé leeg was. Twee minuten voordat de trein Tilburg binnen reed, begon de man zich af te trekken. In eerste instantie wilde ik doen alsof ik het niet zag en gewoon blijven zitten. Ik werd echter al heel gauw misselijk en ben snel weggelopen en de trein uitgestapt. Uit angst heb ik stom genoeg niets tegen de man of tegen de conducteur gezegd. Neem geen voorbeeld aan mij en stap vooral naar de politie!

Ik ben niet de enige in Tilburg die dit onlangs meegemaakt heeft. Twee vriendinnen zaten thuis in hun woonkamer toen er een man op hun raam klopte. De meiden deden de gordijnen opzij om te kijken wie er aan klopt en zagen een man die stond zich af te trekken tegen hun raam.

Sinds kort is er een man in Tilburg, vaak gekleed in een rood shirt, die op de fiets vrouwen achterna zit. Hij trekt zich in de stad af op passerende vrouwen en heeft de afgelopen week al een vrouw aangerand. Een kennis stapte afgelopen dinsdag achter het café waar zij werkt op haar fiets. De ‘rukker’ had zich daar achter een container verstopt, kwam tevoorschijn en begon zichzelf begon af te trekken. Toen het meisje wegfietste, achtervolgde de man haar. Een andere collega werd ook na het werk achtervolgd door deze man en deed aangifte bij de politie. De agente zei dat ze er weinig aan kon doen. Bovendien was het haar eigen schuld, omdat ze alleen was. Als dit je eigen schuld is, waar eindigt het dan, vraagt een mens zich af…

Later bleek dat de agente niet wist dat het om de man in het rode shirt ging. Alsof het voor de slachtoffers wat uitmaakt of het een bekende van de politie is, of niet. De politie heeft inmiddels laten weten dat ze op zoek zijn naar de Tilburgse rukker en roept mensen op om zich te melden met de belofte dat ze de aangiftes nu wel serieus gaan nemen. Doe dit vooral ook! Uit al het bovenstaande blijkt dat het tijd is dat er iets gedaan moet worden aan de veiligheid van de straten in Tilburg. Tweet burgemeester Noordanus met de hashtag #wannafeelsafe en laat zien dat jij je veilig wil voelen in de straten van Tilburg!

UN Women nationaal comité Nederland is bezig met de campagne ‘Safe Streets’ waarin wij onderzoek doen naar hoe steden veiliger en vrouwvriendelijker gemaakt kunnen worden. Mocht jij verhalen hebben van hoe je bent lastig gevallen op straat, schroom dan niet en stuur ze op naar: safe@unwomen.nl

Hanna ten Harmsen van der Beek studeert Bestuurskunde aan Tilburg University en is stagiaire Safe Streets bij UN Women nationaal comité Nederland.