Zwaar getroffen  
Afgelopen week trok Orkaan Irma een verwoestend pad door het Caribisch gebied. Op vele eilanden staat bijna niets meer overeind en zijn mensen aangewezen op noodhulp. Barbuda staat grotendeels onder water en 95% van de gebouwen zijn beschadigd. Op Sint Maarten is het niet veel beter. Er is geen elektriciteit en water, en voedsel is schaars. Ook andere eilanden als Tortola, Turks en Caios en Anguilla zijn zwaar getroffen.

Wij vragen je om te helpen! 

Doneer nu en help UN Women om noodhulp te bieden aan vrouwen, meisjes en hun families die getroffen zijn door de hevigste Atlantische cycloon ooit

Geweld, intimidatie en misbruik
Vrouwen en meisjes in noodsituaties hebben specifieke hulp nodig. In het Caribisch gebied zijn vrouwen veel vaker gezinshoofd dan mannen en dragen zij het overgrote deel van de zorg voor kinderen, terwijl zij ook veel vaker in de grootste armoede leven. Vrouwen en meisjes in opvangsituaties zijn bij uitstek kwetsbaar voor geweld, intimidatie en misbruik, hebben vaak minder toegang tot hulpgoederen en hebben specifieke artikelen als maandverband en luiers nodig om zichzelf en hun kinderen met enige menselijke waardigheid en hygiëne te kunnen verzorgen. 

Veilige opvang
UN Women zet in deze noodhulpfase met name in op twee vormen van hulp; ze biedt voor vrouwen en kinderen veilig opvanglocaties waar ze voor zichzelf kunnen zorgen en de ramp kunnen verwerken, zonder angst voor fysiek en seksueel geweld. Daarnaast delen ze ‘dignity kits’ uit waarmee vrouwen zichzelf en hun kinderen hygiënisch kunnen verzorgen. 

Wederopbouw
Als de eerste nood voorbij is komt de fase van wederopbouw. Ook daarbij steunt UN Women vrouwen, die als gezinshoofd toegang moeten krijgen tot materialen en hulp om hun huizen weer bewoonbaar te maken, hun kinderen weer naar school te kunnen sturen en weer een bestaan op te bouwen. In samenwerking met lokale autoriteiten biedt UN Women financiële hulp en technische expertise om te zorgen dat ook de meest kwetsbare en armste vrouwen op de getroffen eilanden die toegang krijgen. 

Doneer nu €15,- of meer om onze hulpverlening mogelijk te maken. 

Iedere donatie zorgt voor een beetje meer veiligheid, waardigheid en hoop voor de toekomst voor vrouwen en meisjes die alles hebben verloren door Orkaan Irma. 

Bedankt!

Marije Cornelissen
Directeur UN Women Nationaal Comité Nederland