Tatiana Covalciuc, Moldavië

“Klaar met de intimidatie, wendde ik me tot de media” 

Tatiana Covalciuc keerde terug naar Moldavië om er een onderneming te starten, maar werd met corruptie geconfronteerd. Nu richt ze zich op het opzetten van een ondersteuningsstructuur voor migranten die terugkeren. 

Tatiana Covalciuc. Photo: UN Women Europe and Central Asia/Rena Effendi

“Toen mijn man en ik onze eerste onderneming registreerden in onze thuisstad Soroca behandelden de locale autoriteiten ons alsof we een nieuwe inkomstenbron waren in plaats van mensen. Van ongevraagde inspecties tot invallen van de politie, er kwam geen einde aan de corruptie.

Mijn man en ik hadden zestien jaar in Spanje doorgebracht als arbeidsmigranten en hadden er altijd van gedroomd naar Moldavië terug te keren en onze eigen onderneming te sturen. Het lukte om genoeg geld bij elkaar te sparen om een garage te starten. 

Klaar met de intimidatie, deed ik een beroep op de media. Mijn verhaal kreeg nationale aandacht en ik werd zelfs gebeld door het kantoor van de Minister-President, samen met steunbetuigingen van de Moldavische diaspora in het buitenland. De lokale autoriteiten verwijderde prompt alle obstakels en ik kon mijn onderneming registreren en starten.

Ik wil niet dat anderen net zo moeten worstelen voor fatsoenlijk werk als. Daarom heb ik besloten me aan te melden als raadslid bij de lokale overheid. Zo kan ik bijdragen aan de economische groei van mijn stad. Mijn belangrijkste prioriteit is het opzetten van een ondersteuningsstructuur voor terugkerende migranten om hen te helpen te herintegreren in het economische en culturele leven. De meeste migranten voelen zich hulpeloos als ze naar huis terugkeren door een gebrek aan organisaties die hen ondersteunen. Ik ben vastbesloten om mijn ervaring en politieke invloed te gebruiken om dit te veranderen.” 

Tatiana Covalciuc, 39, is de eigenaar van een garage in Soroca, in Moldavië. Ze nam deel aan een gezamenlijk UN Women-UNDP-leiderschapsprogramma, “Women in Politics”, gefinancierd door de overheid van Zweden in samenwerking met het Instituut voor Ontwikkeling en Sociale Initiatieven. Het programma versterkt de leiderschapsvaardigheden van vrouwen van ondervertegenwoordigde groepen om hen voor te bereiden voor besluitnemende-rollen op lokaal en nationaal niveau. MS Covalcius streeft ernaar een lid van de lokale overheid te worden in de volgende verkiezingen. 

Vrouwen als Tatiana kunnen alle hulp gebruiken. Help jij mee? Steun UN Women en help vrouwen en meisjes aan een betere toekomst.