Waad Hayef Alhlaili, Koeweit

“ Bureaucratie en traditie houden de jeugd klein”

Waad Hayef Alhlaili wil de eerste vrouwenopvang in Koeweit opzetten, zodat zij en anderen veilig kunnen zijn van geweld. Waad Hayef Alhlaili. Photo: UN Women/Emad KarimEr zijn heel veel getalenteerde jonge mensen in Koeweit, vol met ideeën en innovaties. Maar niemand steunt al dat talent. Ik ben een online platform gestart “Hear me”, om naar jonge innovators te luisteren en hen met de juiste mensen en middelen in contact te brengen. 

Ik begon het platform met 10 vrijwilligers. Nu zijn we nog maar met 3. Mijn partners raakten gefrustreerd, omdat de autoriteiten ons niet serieus nemen omdat we jong zijn. Bureaucratie en traditie houden de jeugd in Koeweit klein.

Het idee waar ik nu aan werk, is om het eerst blijf-van-mijn-lijf-huis te bouwen voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ik ontving ook een telefoontje van een vrouw van in de twintig. Ze wilde haar zestig jaar oude echtgenoot aangeven voor seksueel misbruik. Ze kon nergens heen; haar ouders hadden haar zo goed als verkocht aan deze man. Als ze naar de politie ging, zouden die haar hoogstwaarschijnlijk terugsturen naar haar echtgenoot, omdat het grotendeels geaccepteerd is dat mannen hun vrouwen “disciplineren”. 

Ik wil een plek creëren waar we veilig kunnen zijn tegen geweld en onze rechten kennen. De opvang kan vrouwen toegang geven tot medische zorg, advocaten maar ook werk.  

Ik heb al drie donoren en het Ministerie van Financien heeft toegezegd een ruimte beschikbaar te stellen. Maar ik heb meer partners en medewerkers nodig.

Hoe oud ik ben? 22.”

Waad Hayef Alhlaili is een twee-en-twintig-jarige microbiologie student aan de Koeweit Universiteit en gepassioneerd om gender-geweld te stoppen en de economische emancipatie van de Koeweitse jeugd te faciliteren. Ze was onlangs in New York op het hoofdkwartier van UN Women om als onderdeel van het jonge-leiderschaps-programma een presentatie te geven aan het 2017 ECOSOC Jeugd Forum. Dit programma is ontwikkeld en geimplementeerd door UNDP met behulp van UN Women in de Arabische regio. 

Vrouwen als Waad kunnen alle hulp gebruiken. Help jij mee? Steun UN Women en help vrouwen en meisjes aan een betere toekomst.